Hoeveel wentelingen heeft uw horloge nodig per dag?

Aantal omwentelingen per dag (TPD: turns per day)

De meeste watchwinders bieden de mogelijkheid om een gewenst aantal omwentelingen per dag (TPD) te selecteren. De hoofdregel is dat 95% van alle automatische horloges energie verkrijgt bij minimaal 900 TPD.

Wanneer het automatische horloge eenvoudig energie verkrijgt of nog voldoende energie heeft adviseren wij een laag TPD in te stellen. Wanneer het horloge slechts weinig energie heeft of zelfs stilstaat adviseren wij een hoger TPD in te stellen zodat het horloge voldoende energie verkrijgt.

Het aantal TPD dat het meest wordt gebruikt ligt tussen de 650 en 1950.

 

Wat is een watchwinder?

Een watchwinder is een horloge accessoire dat één of meerdere automatische horloges van energie voorziet, waardoor de horloges blijven “lopen”. Een automatisch horloge verkrijgt energie door beweging. Wanneer er onvoldoende beweging is zal het horloge stoppen met functioneren, waarna het voor gebruik opnieuw ingesteld moet worden op gebied van tijd, datum en/of andere functies.

Door simulatie van polsbeweging voorziet een watchwinder het automatische horloge van energie waardoor het zal blijven functioneren. Dit is erg handig wanneer men meerdere automatische horloges heeft en regelmatig afwisselt zodat instellingen zoals tijd, datum en/of maanfase behouden blijven.

Het gebruik van een watchwinder verlengt tevens de levensduur van uw automatische horloge doordat de bewegende onderdelen in beweging blijven en de olie binnenin het uurwerk goed verdeeld wordt. Daarnaast is een watchwinder een accessoire om uw horloges, beschermd tegen stof, condens of andere invloeden, netjes op te bergen.

Watchwinders - Technische informatie

Soorten draairichting (programma’s)

Een watchwinder draait in een bepaalde richting om het horloge energie te laten verkrijgen. De aanbevolen draairichting verschilt per horloge, dit hangt af van het type uurwerk. Algemeen wordt aangenomen dat 95% van alle automatische horloges rechtsom wordt opgewonden bij 900 omwentelingen per dag (TPD: turns per day). Doordat de meeste watchwinders verschillende draairichtingen en omwentelingen per dag hebben wordt de overige 5% ook gedekt.

  • Links: de watchwinder draait linksom (tegen de klok in - counterclockwise).
  • Rechts: de watchwinder draait rechtsom (met de klok mee - clockwise).
  • Wisselend: de watchwinder draait links en rechts (afwisselend – instelbaar door een programma te kiezen - alternate).
  • Rustperiode: elke watchwinder hanteert (afhankelijk van het programma) een rustperiode tussen het opwinden.
  • Hierbij wordt het natuurlijke dragen van het horloge gesimleerd.

 

Geluidsniveau?

Een watchwinder is vrijwel nooit geheel geluidloos. Een watchwinder is een mechanisch apparaat met diverse draaiende onderdelen (motor, aandrijving en horlogehouder). De beste watchwinders maken minimaal geluid dat alleen voor een getraind oor hoorbaar is, en prima op een slaapkamer gebruikt kunnen worden.

De mate van geluid kan worden beperkt door de watchwinder op de juiste manier te gebruiken. Zet de watchwinder altijd uit of op pauze wanneer u horloges plaatst of eruit haalt. Wanneer de watchwinder een deur of deksel heeft, sluit deze dan bij gebruik. Dit minimaliseert het geluid en beschermt uw horloges tevens tegen stof, condens en/of andere invloeden van buitenaf.

Bij langer en intensief gebruik van een watchwinder is het mogelijk dat de watchwinder meer geluid gaat maken. Dit hoeft niet direct te wijzen op een defect, het kan veelal worden opgelost door het opnieuw afstellen van de aandrijving of motoren.

 

Tips voor gebruik van een watchwinder

  • Alle watchwinder merken uit onze collectie zijn geschikt voor het opwinden van elk automatisch horloge, ongeacht horlogemerk of type.
  • Leest u voor gebruik de handleiding en gebruik de originele adapter voor een optimale stroomvoorziening.
  • Zet de watchwinder altijd uit of op pauze wanneer u horloges plaatst of eruit haalt. Sluit u het deksel of de deur als bescherming tegen stof en andere invloeden van buitenaf.
  • Neemt u de watchwinder regelmatig af met een doekje in verband met stof.
  • Breng de watchwinder niet in contact met water of andere vloeistoffen.

 

Hieronder treft u meer informatie over horloges: 

 

Hoe waterdicht is uw horloge?

Over waterdichtheid van horloges bestaan veel misverstanden. Pas er goed mee op, want niks is zo schadelijk als water in een horloge. Het veroorzaakt roest en dat is in de meeste gevallen funest. Waar moet u op letten wanneer u een horloge koopt?

 

Een melding op een horloge dat hij 100 meter / 10 bar water resistant of waterdicht is, betekent niet dat je er tot 100 meter diep mee kunt zwemmen. Het is een laboratoriumterm waarmee de mate van waterdichtheid wordt aangegeven. Horloges worden daar onder perfecte omstandigheden getest op waterdruk. In de praktijk zijn horloges minder bestand tegen waterdruk, vanwege grote temperatuurverschillen en polsbewegingen die de waterdruk enorm kunnen laten stijgen.

 

Hoe waterbestendig is uw horloge?

 

Geen vermelding waterdichtheid:

Niet waterdicht. Pas op voor spatwater, regenwater of zweet.

 

3 ATM / 3 bar / 30 meter:

Ga niet met dit horloge zwemmen. Het is slechts bestand tegen spatwater, zweet en lichte regen.

 

5 ATM / 5 bar / 50 meter:

Wij adviseren u om horloges met een waterdichtheid tot 50 meter niet te dragen tijdens het douchen of zwemmen.

 

10 ATM / 10 bar / 100 meter:

Deze horloges zijn geschikt voor de meeste vormen van watersport. U kunt hier onder andere mee zwemmen, snorkelen of surfen. Duiken met perslucht raden wij met dit horloge af.

 

20 ATM / 20 bar / 200 meter:

Deze horloges zijn geschikt voor alle vormen van watersport en ook recreatieduiken.

 

100 ATM / 100 bar / 1000 meter en dieper:

Dit horloge is geschikt voor alle vormen van watersport. Zelfs professioneel diepzeeduiken mag met deze horloges geen enkel probleem zijn.

 

Zorg ervoor dat de kroon van uw horloge altijd goed gesloten is, zodat er geen water kan binnendringen tijdens het zwemmen of wanneer u bijvoorbeeld uw handen wast.

 

Wat is een heliumventiel?

Niet ieder horloge heeft een heliumventiel. Slechts horlogemerken geschikt voor diepzeeduiken maken er af en toe gebruik van. Het heliumventiel is een soort van ventiel voor het ontluchten van uw horloge. Bij duiken op grote diepte (70 meter en dieper) kan heliumgas uw horloge binnendringen. Daardoor neemt de druk in uw duikhorloge toe. Stijgt u vervolgens weer richting de waterspiegel, dan kan het glas uit uw horloge knallen. Via het heliumventiel kunt u dit voorkomen door het heliumgas uit uw horloge te laten ontsnappen.

 

Er zijn twee soorten heliumventielen, het automatische en het ventiel dat met de hand moet worden geopend. Daarnaast zijn er ook duikhorloges zo ontworpen dat er helemaal geen heliumgas het horloge kan binnendringen.

 

Wat is een (geschroefde) kroon?

Met de kroon zet u de tijd en - in de meeste gevallen - de datum goed van uw horloge. Daarnaast kunt u automatische horloges er mee opwinden. Doorgaans bevindt de kroon van een horloge zich aan de rechterzijde van het horloge, ter hoogte van 3.00 uur.

 

Een geschroefde kroon onderscheidt zich van een ‘gewone’ kroon door het feit dat u de kroon kunt aandraaien. Dit voorkomt dat er water in de kast komt of dat u per ongeluk de tijd kunt verzetten.

 

Hoe stel ik de datum in?

Bij de meeste horloges met datumweergave moet de datum via de kroon worden ingesteld. Door de kroon volledig uit te trekken, kunt u de tijd aanpassen. Als u vervolgens de kroon één klein tikje terug drukt, kunt door aan de kroon te draaien de datum aanpassen.

 

Pas de datum bij een automatische horloges niet aan tussen 21.00 en 03.00 uur. Omdat de datum rond die tijd automatisch verspringt, kan er schade aan de radertjes in uw horloge ontstaan.

 

Soorten horlogeglas:

Gewoon glas, mineraal glas of saffierglas. Horloges zijn met allerlei soorten glas verkrijgbaar. Het verschil zit in prijs en kwaliteit. De horloges in de webshop van WatchXL zijn voorzien van één van de volgende glassoorten: gehard mineraalglas, gehard mineraalglas met een saffier coating of saffierglas. Allemaal topmateriaal. Maar waarin onderscheiden deze soorten glas zich?

 

Saffierglas is het sterkste horlogeglas ter wereld. Door zijn enorme hardheid is saffierglas vrijwel volledig krasbestendig. Het is tien keer harder dan mineraalglas. Omdat het moeilijk te maken is, is het ook vrij prijzig. Daarom maakt niet elk horlogemerk gebruik van saffierglas.

 

Gehard mineraalglas is het meest gebruikte glas in de horloge-industrie. Het is een sterk glassoort, dat bij normaal gebruik goed tegen krassen gewapend is. In sommige gevallen is mineraalglas ook met een saffier coating verkrijgbaar, wat het glas extra sterk maakt.

 

Gewoon glas is niet krasbestendig en wordt meestal gebruikt bij goedkope horloges. Binnen een jaar is het glas bij normaal gebruik zwaar bekrast.

 

Verschil tussen een quartz, mechanisch/automatisch en mechanisch handmatig horloge:

Er bestaan drie verschillende soorten horloges: quartz, mechanisch/automatisch en mechanisch handmatig. Het quartz horloge bezit een batterijtje dat ervoor zorgt dat uw horloge op tijd loopt. Is de batterij leeg, dan kunt het makkelijk en goedkoop laten vervangen bij een juwelier.

 

Het mechanische horloge (ook wel automatisch horloge genoemd) en het handmatige mechanische horloge bevatten geen batterijtje dat u eens in de paar jaar moet vervangen. In het geval van het automatische horloge wordt uw horloge aangedreven door de beweging van uw pols. Door het horloge een hele dag te dragen bouwt het een energiereserve op die ervoor zorgt dat het horloge blijft lopen wanneer u het voor een periode van 24 tot 48 uur niet draagt.

 

Een mechanisch horloge met handopwinding bezit ook geen batterij. In tegenstelling tot het automatische horloge moet het mechanische horloge met handopwinding met de hand worden opgewonden. Dit kan door aan de (dichtgedrukte) kroon te draaien. Draai net zolang tot het moment dat u weerstand voelt. Doe dit bij voorkeur eenmaal per 24 uur.

 

Wat is een chronograaf?

Een chronograaf is een ingebouwde stopwatch. Met een horloge met chronograaf kunt de tijd opnemen. Dat kan bij sommige horloges tot op 0.1 seconde nauwkeurig.

 

Wat is een lunette?

Een lunette is een draaibare ring op het horloge. Met deze ring kunnen onder andere duikers aangeven hoeveel duiktijd zij hebben. Maar een draaibare lunette kan ook worden gebruikt om de tijd in een andere tijdsector makkelijk te herkennen.

 

Wat is het verschil tussen een analoog en een digitaal horloge?

Er zijn twee manieren van tijdsweergave bij horloges: analoog en digitaal. Een analoog horloge beschikt over wijzers die de tijd aangeven. Een digitaal horloge weergeeft met cijfers de tijd. Daarnaast zijn er ook horloges die analoog en digitaal zijn. Zij hebben dus een wijzerplaat met cijfers, maar ook een ruimte waar de tijd digitaal wordt weergegeven.

 

Mocht uw vraag er niet bij zijn neem dan contact met ons op.

 

Het Roogs team

© 2018 - 2020 Roogs | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel